Urology - General
04 juni 2019

Communication regarding fluoroquinolones

European Commission ruling on the indications for use of fluoroquinolones.

 

National authorities have been urged to enforce this ruling and to take all appropriate measures to promote the correct use of this class of antibiotics. It is vitally important that urologists are fully informed of the impact of this decision on their daily clinical practice.

 
Urology - General
03 juni 2019

Hoe leert de Vlaamse uroloog?

Vorige maand werd er een vragenlijst losgelaten op alle BVU-leden. Het bestuur van de BVU wil immers beter kunnen inspelen op de noden van haar leden. Naar welke informatie is de Vlaamse uroloog op zoek? Op welke manier zoekt hij / zij deze informatie? Welke rol kan de BVU spelen in het gestructureerd aanbieden van kennis en informatie? We delen graag enkele resultaten met u. 

 
blaas Vrouwelijk Bekken
18 april 2019

Verbod op vaginale mesh-implants

F.D.A. heeft beslist dat vaginale mesh-implants voor herstel van zakkingen met onmiddellijke ingang moeten gestopt worden!

 
prostaatkanker
27 januari 2019

EAU dringt aan op Europese actie ter preventie van prostaatkankersterfte

Naar aanleding van recente publicatie die een stijging toont van prostaatkankersterfte en detectie in laattijdig stadium a.g.v. daling in PSA  (cancer statistics 2018 en 2019) werd op EAU-niveau gewerkt aan een 'policy paper' over prostaatkanker ter attentie van de EU. 

Prostaatkanker is immers een belangrijk gezondheidsprobleem en verhoogde aandacht is op zijn plaats. 

Er wordt gepleit voor een uniform Europees vroegdetectie-programma volgens risicoprofiel.

Thumbnail
blaas
02 oktober 2018

Roken en Blaaskanker: twee professoren over het verband

Niemand twijfelt er nog aan: roken is slecht voor de gezondheid. En toch blijven velen de gevolgen van roken onderschatten. Het verband met longkanker en hart- en vaatziekten is algemeen gekend. Maar wist u dat roken ook blaastumoren in de hand werkt?

Thumbnail

Nieuws

prostaatkanker
02 februari 2020

4...2...3

blaas
20 november 2019

stopzetting Mitomycine

Urology - General
16 augustus 2019

Cel Doelmatige Zorg van het RIZIV

Vind mijn uroloog

Vul een postcode in om een uroloog te zoeken.

Open studies

phase 3

Ge-hypofractioneerde radiotherapie als primaire behandeling voor prostaatkanker: een gerandomiseerde studie waarbij de toxiciteit van 2 verschillende hypofractionatie schema’s worden vergeleken.

Externe radiotherapie (RT) is een standaardbehandeling bij prostaattumoren (PC). Zeer goede resultaten werden beschreven na hoge dosis RT. Actueel wordt bij externe RT dan ook een dosis toegediend van 74-80 Gy ter hoogte van de prostaat. Dit wordt gegeven in 1.8-2-Gy fracties zodat de totale behandelingsduur 7-8 weken in beslag neemt. In ons centrum worden patiënten met prostaatkanker klassiek behandeld in 38 fracties tot een totale dosis van 80 Gy. De totale behandelingsduur is +/- 8 weken.

phase 2

TOXICITEIT NA ADJUVANTE RADIOTHERAPIE NA CYSTECTOMIE VOOR INVASIEVE BLAASTUMOREN

Deze studie bekijkt de toxiciteit van adjuvante radiotherapie na cystectomie voor invasieve blaastumoren. Er bestaat heel weinig data over de zin en de veiligheid van deze behandeling in het tijdperk van moderne radiotherapie.

Uroloog AZ Sint-Lucas

datum
7 januari 2020
plaats
Gent

Uroloog (resident of adjunct kliniekhoofd)

datum
13 november 2019
plaats
brussel

Klinisch Arts-Onderzoeker Urologie

datum
13 september 2019
plaats
Maastricht

Uroloog GZA

datum
29 juni 2019
plaats
Antwerpen